Gemiddeld verbruik van een huishouden

Gemiddeld verbruik van een huishouden Als je jaarrekening ieder jaar weer hoger uitvalt dan verwacht, wil je graag weten wat je energieverbruik is. Dit kun je met onze vergelijker makkelijk berekenen. Maar je energiegebruik is niet alleen afhankelijk van hoe vaak je gas en elektriciteit gebruikt.

Gemiddelde energiekosten

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 1.500 m3 gas en 3.300 KWh elektriciteit per jaar. De jaarrekening komt in 2016 dan ongeveer neer op 1.735 euro. Dit is gebaseerd op een Nederlands huishouden van 2 personen. Naast het verbruik, betaal je ook vaste kosten voor de meters. De mate waarin je gas en elektriciteit gebruikt speelt zeker een grote rol in de kosten, maar er spelen meerdere factoren mee.

De kosten voor het gasverbruik zijn vooral afhankelijk van het type woning. Het gemiddelde van alle woningen is 1.430 m3. In een flat verbruik je gemiddeld 940 m3 gas per jaar en in een vrijstaande woning 2.440 m3. Als je kijkt naar het elektriciteitsverbruik, dan speelt vooral het aantal personen in het huishouden mee. Waar het gemiddelde per huishouden 2.970 KWh is, is het verbruik bij een eenpersoons huishouden 1.870 KWh en een zespersoons huishouden 4.930 KWh.

Besparen op je energiekosten

Er zijn ontelbare factoren die meespelen in je energieverbruik. Veel bespaartips zijn erg logisch, maar aan sommige tips denk je zelf misschien niet zo snel. Zo is er vaak sprake van sluipverbruik: veel apparaten staan op stand-by waar je ongeveer €100-, per jaar mee kunt besparen. Je telefoon de hele nacht in de oplader laten, maakt ook veel verschil. Als je telefoon na een paar uur is opgeladen verbruik je namelijk net zoveel elektriciteit. Ook is het van belang om te kijken hoe oud de apparaten in huis zijn. Hoe ouder, hoe meer elektriciteit je verbruikt. Voor gasbesparing kun je kijken naar de naden en kieren: door deze te dichten met tochtstrips, kun je tot wel €50-, per jaar besparen.

Gebruik maken van energie aanbiedingen

Nu je weet waar de kosten op de jaarrekening van afhankelijk zijn, heb je een beter inzicht gekregen in je kosten. Nu wil je waarschijnlijk weten hoeveel je zelf verbruikt per jaar. Denk je er aan om over te stappen, dan kun je jouw jaarlijkse energieverbruik berekenen en met onze vergelijker de goedkoopste en beste energie aanbiedingen vergelijken.