Mijn energiecontract is stilzwijgend verlengd

Mijn energiecontract is stilzwijgend verlengdMisschien denk je er over na om over te stappen naar een andere energieleverancier. Of misschien was je dit van plan, maar is het contract zonder jouw toestemming verlengd. Moet je dan een opzegboete betalen als je wilt overstappen? Op deze pagina leggen we uit waar je recht op hebt.

Stilzwijgende verlenging

Energieleveranciers mogen het contract stilzwijgend verlengen. Als je het contract dus niet voor de einddatum opzegt, zal het contract gewoon doorlopen. Wel is het zo dat de energieleveranciers verplicht zijn om het contract om te zetten in onbepaalde tijd. Als je dan alsnog je contract op wilt zeggen, dan kan dit op ieder gewenst moment. De opzegtermijn is maximaal 30 dagen.

Een opzegboete

Als je een contract hebt voor onbepaalde tijd, hoef je geen opzegboete te betalen. Heb je wel een bepaalde looptijd, dan is het mogelijk om boetevrij op te zeggen na de einddatum. De hoogte van de opzegboete verschilt per leverancier. De Autoriteit Consument en Markt heeft maximale opzegvergoedingen vastgesteld waar de leveranciers zich aan moeten houden.

Vergelijk aanbiedingen
14 dagen bedenktijd
Oude contract opzeggen
Meterstanden doorgeven
Klaar!

Overstappen

Wil je overstappen naar een andere energieleverancier, dan is het verstandig om te vergelijken. Zo kun je berekenen hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt, en welke energieleverancier het goedkoopst is. Zo kies je alleen een energieleverancier die het beste bij jou past. Vergelijk hier alle energie aanbiedingen. Uiteraard wil je niet over één nacht ijs gaan. Daarom krijg je na het afsluiten van je energiecontract 14 dagen bedenktijd na ontvangst van de contractbevestiging van je nieuwe leverancier. Als er al rekeningen betaald zijn, wordt dit direct teruggestort op je rekening. Zo kies je alleen een energieleverancier die het beste bij jou past.